مركز ارتباط حضرت آیت الله العظمی سید علی حسينى سیستانی (مد ظله) در لندن، اروپا، شمال و جنوب امریکا است.

توضیح‌ المسائل جامع

شرایط واجب شدن نماز جمعه

واجب شدن [501] نماز جمعه چند شرط دارد که در مسائل بعد، به ذکر آن پرداخته می‌شود.

· شرط اوّل: وقت نماز جمعه فرا رسیده باشد

مسأله 2002. وقت نماز جمعه، از زوال آفتاب یعنی اذان ظهر آغاز می‌‌شود و وقت آن تنها «اوائل عرفی ظهر» است، پس هر گاه نماز جمعه از این وقت، به تأخیر انداخته شود، وقتش تمام شده و باید نماز ظهر را به‌جا آورد. [502]

مسأله 2003. خواندن خطبه‌‌ها پیش از اذان ظهر اشكال دارد، هرچند پایان خطبه‏ها هنگام فرا رسیدن وقت باشد و بنابر احتیاط واجب به نماز جمعه‌ای كه خطبه‌هایش قبل از اذان ظهر شروع شده، نمی‏توان اكتفا نمود، هرچند تنها خطبۀ اوّل قبل از اذان ظهر خوانده شده باشد.

مسأله 2004. اگر خطبه­ها آن قدر طولانی شود که وقت نماز جمعه بگذرد، بايد نماز ظهر خوانده شود و نماز جمعه در خارج وقت آن، قضا ندارد.

· شرط دوّم: تعداد حاضرین حدّاقل پنج نفر باشد

مسأله 2005. تعداد افراد حاضر در نماز جمعه به ضمیمۀ امام جمعه، حدّاقل بايد پنج نفر باشد. بنابراین، اگر پنج نفر از مسلمانان جمع نشوند كه یكی از آنان هم امام باشد، نماز جمعه واجب نمی‌شود.

· شرط سوّم: امام جمعه شرایط امامت را دارا باشد

مسأله 2006. شرایط امام جمعه همان شرایط امام جماعت است که قبلاً ذکر شد، با این تفاوت که امامت افراد غیر بالغ و زنان در نماز جمعه جایز نیست و بدون وجود چنین امامی، نماز جمعه واجب نمی‏شود.


[501]. واجب بودن نماز جمعه در عصر غیبت و حضور امام(علیه السلام)، به معنایی است که در مسائل «2000 و 2013» ذکر شده است.
[502]. در مورد صدق اوائل ظهر عرفی، این نکته شایان توجّه است که اگر خطبه‌ها حداکثر 40 دقیقه طول بکشد، سپس بلافاصله نماز جمعۀ جامع الشرایط خوانده شود، کافی ‌است و خواندن نماز ظهر لازم نمی‏باشد و چنانچه خطبه‌ها بیشتر از 40 دقیقه تا حدود یک ساعت و ربع طول بکشد، مورد احتیاط بوده و بنابر احتیاط، لازم است نماز ظهر نیز خوانده شود و اگر خطبه‌ها بیشتر از حدود 75 دقیقه طول بکشد، ظاهراً کافی ‌محسوب نمی‌‌شود و لازم است نماز ظهر خوانده شود و مکلّف در موارد تردید عرفی، ‌چنانچه مطابق این دستور العمل زمانی ‌عمل نماید، کافی می‏باشد.