مركز ارتباط حضرت آیت الله العظمی سید علی حسينى سیستانی (مد ظله) در لندن، اروپا، شمال و جنوب امریکا است.

توضیح‌ المسائل جامع

احکام حَنُوط

مسأله 784. بعد‌ از غسل دادن میّت، واجب است او را «حَنُوط» كنند؛ یعنی به پیشانی و كف دست‌ها و سر زانوها و سر دو انگشت بزرگ پاهای او كافور بزنند، طوری كه مقداری از كافور در آنها باقی بماند، هرچند این کار بدون مالیدن کافور باشد.

مسأله 785. كافوری که برای حنوط میّت استفاده می‌شود باید غصبی نباشد، ساییده شده و نرم باشد و نیز تازه و دارای بو باشد و اگر به واسطۀ كهنه بودن، عطر آن از بین رفته باشد كافی نیست. همین طور، کافور باید پاک باشد، هرچند بنابر احتیاط واجب باعث نجس شدن بدن میّت هم نشود.

مسأله 786. حنوط کردن میّت باید بعد از غسل یا تیمّم میّت و قبل از خواندن نماز میّت انجام شود و مخیّر هستند که میّت را قبل از كفن كردن یا در بین كفن كردن یا بعد از آن، قبل از خواندن نماز میّت حنوط نمایند.

مسأله 787. قصد قربت در حنوط کردن شرط نیست. همینطور، اگر حنوط را بچّۀ نابالغ -هر‌ چند غیر ممیّز - انجام دهد، کافی است.

مسأله 788. مستحب است به سرِ بینی میّت هم كافور بزنند. همینطور، مستحب است مَفصل‌ها، روی سینه، گودی زیر گلو، کف پاها و پشت دو دست را نیز کافور بزنند.

مسأله 789. احتیاط مستحب آن است كه اوّل كافور را به پیشانی میّت بمالند، ولی در جاهای دیگر ترتیبی نیست. همینطور، احتیاط مستحب آن است که کافور را با دست، بلکه با گودی کف دست به محلّ‌های ذکر شده بمالند و بهتر آن است که مقدار کافور برای حنوط میّت، هفت مثقال بازاری [236] باشد.

مسأله 790. مکروه است کافور را داخل چشم یا بینی یا گوش میّت وارد کنند.

مسأله 791. اگر كسی كه برای حج یا عمره احرام بسته، بمیرد، حنوط كردن او جایز نیست؛ مگر در دو صورتی كه در مسألۀ«745» گذشت.

مسأله 792. کسی که در اعتکاف به سر می‌برد و زنی كه شوهر او مرده و هنوز عدّۀ‏ وفاتش تمام نشده، هرچند حرام است خود را خوشبو كنند، ولی چنانچه بمیرند، حنوط آنها واجب است.

مسأله 793. احتیاط مستحب آن است كه میّت را با مُشک و عَنبر و عُود و عطرهای دیگر خوشبو نكنند و نیز، آنها را با كافور مخلوط ننمایند.

مسأله 794. مستحب است قدری تربت قبر حضرت سیّد الشهداء را با كافور مخلوط كنند، ولی باید از آن كافور به جاهایی كه بی‌‌احترامی می‌شود نرسانند و نیز، باید تربت به قدری زیاد نباشد كه وقتی با كافور مخلوط گردید، عرفاً به آن كافور نگویند.

مسأله 795. اگر كافور پیدا نشود یا فقط به اندازۀ غسل میّت باشد، حنوط لازم نیست و چنانچه کافور از غسل میّت زیاد بیاید، ولی برای حنوط تمامی هفت عضو كافى نباشد، اصل حنوط واجب است، ولی احتیاط مستحب آن است که حنوط پیشانی بر حنوط سایر قسمت‌ها مقدّم گردد.


[236]. مقدار مثقال به گرم، در جلد چهارم، فصل دیات ذکر می­شود.