مركز ارتباط حضرت آیت الله العظمی سید علی حسينى سیستانی (مد ظله) در لندن، اروپا، شمال و جنوب امریکا است.

توضیح‌ المسائل جامع

معاملۀ صَرْف یا فروش طلا و نقره به طلا و نقره

مسأله 260. معامله­ای که در آن طلا در مقابل طلا یا نقره و یا نقره در مقابل نقره یا طلا فروخته می­شود، «بیع صَرْف» نام دارد.

این نوع خرید و فروش، احکام و شرایط ویژه­ای دارد که در این بخش به بیان آن پرداخته می­شود.

مسأله 261. اگر طلا به طلا یا نقره به نقره فروخته شود، چه به‌طور سکّه­ باشد چه غیر آن، چنانچه وزن يكی از آنها زيادتر باشد، معامله ربا و حرام است. [273]

مسأله 262. اگر طلا به نقره، يا نقره به طلا به صورت نقد فروخته شود، معامله صحیح است و در اين صورت لازم نيست وزن آنها مساوی باشد؛ ولی اگر معامله مدّت­دار باشد صحیح نیست و حکم ربوی بودن آن در احکام ربای نسیه بیان شد.

مسأله 263. در «بیع صَرْف»، بايد فروشنده و خريدار پيش از آنكه از يكديگر جدا شوند، مالی که فروخته می­شود (مبیع) و بهای آن (ثمن) را به يكديگر تحويل دهند، وگرنه معامله باطل است؛

البتّه، اگر بخشی از مبیع و ثمن معادل آن، قبل از جدا شدن دو طرف از یکدیگر تحویل داده شود، معاملۀ آن بخش صحيح است.

شایان ذکر است، این حکم در خرید و فروش (بیع) جاری می‌شود و شامل مصالحه و مانند ‌آن نمی‌شود. بنابراين، اگر فرد طلا را به طلا يا نقره صلح كند يا نقره را به طلا يا نقره صلح نمايد - طوری که ربا نباشد - مصالحه صحيح است و لازم نیست مبیع و ثمن قبل از جدا شدن فروشنده و خریدار تحویل داده شود.

مسأله 264. اگر فروشنده يا خريدار، تمام مبیع یا ثمن را تحويل دهد و ديگری مقداری از آن را تحويل دهد و از يكديگر جدا شوند، معامله نسبت به آن مقداری كه تحویل داده شده صحيح است، ولی كسی كه تمام مال به دست او نرسيده، می‏تواند معامله را فسخ نماید.

مسأله 265. اگر خاک نقرۀ معدن به نقره خالص یا خاک طلای معدن به طلای خالص به صورت نقد فروخته شود، [274] چنین معامله‌ای ربا می‌باشد؛ مگر آنكه معلوم باشد مقدار نقرۀ خاک با مقدار نقرۀ خالص مساوی می‏باشد يا مقدار طلای خاک با مقدار طلای خالص مساوی است؛ ولی فروش خاک نقره به طلا و فروش خاک طلا به نقره، طوری که در مسألۀ «263» ذکر شد، اشكال ندارد.


[273]. توضیحات بیشتر در مورد معاملۀ ربوی و باطل بودن آن و راه‌کارهای رهایی از ربا در فصل «معاملات حرام و باطل» ذکر شد.
[274]. اگر معامله نسیه باشد، بدین صورت که خاک طلا را به صورت نسیه به طلا بفروشند یا خاک نقره را به صورت نسیه به نقره بفروشند، دو اشکال دارد: اوّل اینکه در معاملۀ صَرْف، باید کالا و عوض آن، قبل از جدا شدن دو طرف، به یکدیگر تحویل داده شود، وگرنه معامله باطل است؛ دوّم اینکه معاملۀ مذکور ربوی است، هرچند مقدار نقرۀ خاک با مقدار نقرۀ خالص يا مقدار طلای خاک با مقدار طلای خالص مساوی ‏باشد، که توضیح آن در مبحث «ربای نسیه» بیان شد.