مركز ارتباط حضرت آیت الله العظمی سید علی حسينى سیستانی (مد ظله) در لندن، اروپا، شمال و جنوب امریکا است.

توضیح‌ المسائل جامع

شرایط زوجین

مسأله 66. زن و مردی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، باید دارای شرایط ذیل باشند:

1. از محارم یکدیگر یا کسانی که ازدواج با آنان باطل است، نباشند؛

2. با اختیار (بدون اکراه) اقدام به ازدواج نمایند؛

3. بالغ و عاقل باشند و در صورت صغیر یا سفیه یا مجنون بودن، ازدواج با اذن ولیّ شرعی آنان صورت گیرد.

· 1. از محارم یکدیگر یا کسانی که ازدواج با آنان باطل است، نباشند

مسأله 67. ازدواج با محارم نسبی، سببی و رضاعی و سایر کسانی که ازدواج با آنان حرام یا باطل است، مانند زنی که در عدّۀ دیگری است یا خواهر زن یا زن شوهردار، صحیح نیست.

توضیح این موارد در مبحث مربوط به آنها، خواهد آمد.

· 2. با اختیار خود اقدام به ازدواج نمایند

مسأله 68. برای آنکه ازدواج صحیح باشد، زن و مرد در صورتی که در امر ازدواج مستقل هستند و کسی نسبت به آنان شرعاً ولایت ندارد، [56] باید با اراده و اختیار خود اقدام به ازدواج نمایند و کسی یکی از آن دو یا هر دو را وادار به ازدواج نکرده باشد. بنابراین، ازدواج فرد «مُکْرَه» باطل است. [57]

مسأله 69. اگر زن و مرد، يا يكی از آن دو را به ازدواج وادار نمايند، ولی بعداً نسبت به عقدی که واقع شده ابراز رضایت نموده و آن را اجازه دهند عقد صحيح می‌باشد، هرچند احتیاط مستحب آن است که عقد را دوباره بخوانـند.

مسأله 70. اگر زن و مرد قلباً راضی به ازدواج باشند - هرچند تظاهر به نارضایتی نمایند - عقدی که توسط آن دو یا وکیل آنها واقع می­شود، صحیح است.

· 3. بالغ و عاقل باشند یا عقد با اذن ولیّ شرعی آنان باشد

مسأله 71. از شرایط زوجین آن است که بالغ و عاقل باشند [58] و در صورت صغیر یا سفیه یا مجنون بودن لازم است ازدواج با اذن ولیّ شرعی آنان صورت گیرد که توضیح آن در مبحث «اولیای عقد» خواهد آمد.


[56] افرادی که دارای ولایت شرعی در امر ازدواج هستند و تفصیل موارد ولایت آنان در مبحث «افرادی که در امر ازدواج ولیّ شرعی محسوب می­­شوند» خواهد آمد.
[58] در ازدواج دختر بالغۀ رشیدۀ باکره، اذن ولیّ شرعی وی لازم است که تفصیل آن در مبحث «افرادی که در امر ازدواج ولیّ شرعی محسوب می­­شوند» ذکر می­شود.