مركز ارتباط حضرت آیت الله العظمی سید علی حسينى سیستانی (مد ظله) در لندن، اروپا، شمال و جنوب امریکا است.

توضیح‌ المسائل جامع

الف. خوراکی‌ها (حیوانات)

حیوانات، به چهار دستۀ «آبزیان»، «حیوانات خشکزی»، «پرندگان»، «حشرات و کرم­ها» تقسیم می‌شوند و احکام آنها در ادامه بیان می‌شود.

· 1. آبزیان

o آبزیان حلال و حرام

مسأله 1330. تمام دوزیستان و حیوانات دریازی به جز «ماهی‌های پولک­دار» [755] و «میگو»، [756] حرام گوشت می­باشند.

بنابراین، اقسام مختلف خرچنگ­­، شاه میگو (لابِستر)، [757] تمساح، لاک­پشت­، قورباغه، وَزَغ، اسفنج دریایی، صدف‌، حلزون دریایی، ستارۀ دریایی، عروس دریایی، شقایق دریایی، توتیای دریایی، هیدر، هشت‌پا و سایر نرم‌تنان دریایی حرام گوشت هستند.

ماهی­های بدون پولک یا ماهی‌هایی كه دارای شبه پولک (پولک‌های میكروسكپى که با چشم معمولى و غیرمسلّح قابل مشاهده نیست) [758] هستند، حرام گوشت می­باشند.

بنابراین، خوردن مارماهی، [759] بادکنک ماهی، [760] گربه ماهی، [761] ماهی یال اسبی، لب لوله ماهی، نی ماهی، ماهی مرکّب، شیشه ماهی، میگو ماهی، خار پشت ماهی لب منقاری، خورشید ماهی اقیانوسی و مانند آنها که بدون پولک هستند، حرام است.

همچنین، خوردن پُو ماهی (سفره ماهی)، [762] رامک ماهی، [763] کوسه ماهی، [764] گربه کوسه ماهی، [765] سپر ماهی، [766] سوس ماهی، شبه سوس خالدار که دارای شبه پولک هستند، [767] حرام می­باشد.

کلّیّه پستانداران دریایی مانند نهنگ، وال، دلفین، خوک دریایی، گراز دریایی، شیر دریایی حرام گوشت هستند، حتّی حیواناتی که همنام حیوانات خشکزی حلال گوشت می­باشند مثل اسب آبی و گاو آبی، حرام گوشت محسوب می‌شوند. [768]

مسأله 1331. ماهی‌ها، چنانچه تمام بدن یا قسمتی از بدن آنها دارای پولک‌هایی باشد که با چشم معمولی قابل مشاهده است - هرچند به جهت عارضه­ای مثل سست بودن پولک­ها یا برخورد آنها با تور ماهی‌گیری و مانند آن تمام پولک­هایش ریخته باشد - حلال گوشت هستند و چنانچه زنده از آب گرفته شوند، خوردن آنها حلال است. [769]

بنابراین، خوردن ماهیان ذیل [770] که دارای پولک [771] می­باشند، حلال است:

(هَوور، طلال)، [772] (هوور مسقطی، شیر ماهی، [773] گیدَر، [774] زرده، بچّه زرده، قُبــاد) [775] (حــلوا ســفید) [776] از خانــوادۀ تون ماهــیان؛ سرخو ماهیــان؛ [777] سنگــسر ماهیان؛ [778] کپور ماهیان؛ [779] کفال ماهیان؛ [780] شوریده ماهیان؛ [781] هامور ماهیان؛ [782] گیش ماهیان؛ [783] شانک ماهیان؛ [784] شِهری ماهیان؛ [785] اردک ماهیان؛ [786] شُگ ماهیان دریای خزر؛ [787]

شُگ ماهیان خلیج فارس و دریای عمّان؛ [788] پنج زاری ماهیان؛ [789] آزاد ماهیان. [790]

همین طور، ماهی «تیلاپیا» دارای پولک بوده و حلال محسوب می­شود. [791]

o شک در پولک‌دار بودن ماهی یا تذکیۀ آن

مسأله 1332. اگر ماهی معلوم نباشد که پولک دارد یا نه، حکم ماهی بدون پولک را دارد و خوردن آن حرام است. بنابراین، صیّادی که ماهی را از دریا صید کرده و در پولک داشتن آن شک دارد، باید بنا بر پولک­دار نبودن ماهی بگذارد؛

البتّه، اگر دو مرد عادل شهادت دهند ماهی دارای پولک­هایی است که با چشم معمولی قابل دیدن می­باشد و شهادت آنها مستند به حسّ باشد، مثلاً بگویند: «با چشم معمولی پولک­ها را دیده­ایم»، پولک داشتن ماهی ثابت می­شود.

شایان ذکر است، حکم ماهی­ صید شده­ که پولک­دار بودن آن مشکوک است ولی دارای نشانه­های تذکیه است در مسألۀ «1334» ذکر می­شود.

مسأله 1333. اگر ماهی مرده­ای که دارای پولک است، در اختیار انسان قرار گیرد و شک نماید به صورت شرعی تذکیه شده یا نه - مثلاً زنده از آب گرفته شده یا نه، یا ماهی داخل تور ماهی‌گیری در آب مرده یا قبل از آن مرده بوده - حکم به تذکیه و حلال بودن آن نمی­شود؛ مگر با وجود یکی از امارات و نشانه­های شرعی تذکیه که در مسألۀ‌«1243» و مسائل بعد از آن ذکر شد، که با وجود آن می­توان حکم به تذکیۀ شرعی ماهی نمود.

مسأله 1334. اگر تذکیۀ شرعی ماهی با یکی از راه­هایی که در مسألۀ «1243» و مسائل بعد از آن بیان شد ثابت شود، در صورتی که فرد نسبت به نوع ماهی از جهت حلال یا حرام گوشت بودن آن (پولک­دار بودن و نبودن) شک کند و شبهه موضوعی باشد، حکم ماهی حلال گوشت را دارد؛

به عنوان مثال، اگر میزبانی که مسلمان است و خوردن ماهی بدون پولک را حرام می­داند، ماهی طبخ شده را برای خوردن در اختیار مهمان قراردهد و مهمان نداند آن ماهی پولک دارد یا نه، بنا می‌گذارد که ماهی مذکور پولک دارد. [792]

امّا در موردی که ثابت شدن تذکیه «محلّ اشکال» است، حکم به حلال بودن ماهی و پولک­دار بودن آن محلّاشکال می­باشد که توضیح آن در مسألۀ بعد ذکر می­شود.

مسأله 1335. اگر فردی که ماهی صید شده­ای - که معلوم نیست پولک دارد یا نه - را در اختیار انسان قرار می­دهد، [793] مسلمانی باشد که ماهی بدون پولک را حلال می­داند (مانند بعضی از فرقه‌های غیر شیعه) یا به عقیدۀ وی [794] ماهی­ای که شبه پولک­ داشته (پولک­هایش میکروسکپی است و با چشم معمولی دیده نمی­شود) حلال می­باشد، حکم به تذکیۀ شرعی و حلال بودن آن ماهی محلّ اشکال است و مراعات مقتضای احتیاط ترک نشود. [795]

امّا چنانچه عرضه کنندۀ ماهی مسلمانی باشد که ماهی بدون پولک یا ماهی دارای شبه پولک (پولک­های میکروسکپی که با چشم معمولی دیده نمی­شود) را حرام می­داند یا عقیدۀ وی در این مورد برای انسان نامعلوم باشد، در این صورت حکم به تذکیه و حلال بودن آن ماهی می­شود؛ مگر استثنایی که در مسألۀ بعد ذکر می­شود. [796]

مسأله 1336. اگر عرضه کنندۀ ماهی که ماهی بدون پولک یا دارای شبه پولک را حرام می‌داند یا عقیدۀ وی در این مورد نامعلوم است، ماهی­ای که پولک­دار بودن آن مشکوک است را از مسلمان دیگری تهیّه کرده [797] كه او چنین ماهیانی را حلال می‌داند، چنانچه انسان احتمال عقلایی دهد که وی در این مورد فحص و تحقیق کرده، حکم به تذکیه و حلال بودن آن ماهی می‌شود؛

امّا اگر محرز باشد که عرضه کنندۀ مذکور در زمینۀ پولک­دار بودن آن ماهی فحص و تحقیق نكرده، حکم به تذکیۀ شرعی و حلال بودن آن ماهی محلّ اشکال است و مراعات مقتضای احتیاط ترک نشود.

مسأله 1337. اگر فرد ماهی پولک­دار مرده­ای را در اختیار شخص کافر ببیند و بداند که ماهی مذکور زنده از آب گرفته شده یا درون تور ماهیگیری مرده، هرچند داخل آب بوده، حلال محسوب می­شود و در صورت شک، اگر کافر ادّعا نماید آن را خودش یا دیگران زنده از آب گرفته­اند یا داخل تور ماهی­گیری مرده، کافی نیست؛ مگر آنکه گفتۀ وی موجب اطمینان شود یا معلوم باشد که آن را از مسلمانان تهیّه کرده و ماهی مذکور - با توضیحی که در مسائل قبل بیان شد - دارای نشانه­های تذکیه باشد.

مسأله 1338. اگر فرد ماهی صید شده­ای را در اختیار شخص کافر ببیند و نداند ماهی مذکور پولک‌دار است یا بدون پولک و فرد کافر ادّعا نماید که ماهی مذکور پولک­دار است کافی نیست؛ مگر آنکۀ گفته وی موجب اطمینان شود یا معلوم باشد که آن را از مسلمانان تهیّه کرده و ماهی مذکور - با توضیحی که در مسائل قبل بیان شد - دارای نشانه­های تذکیه باشد.

o اجزای حرام ماهی حلال گوشت

مسأله 1339. خوردن تمام اجزای ماهی­ حلال گوشت جایز است؛ امّا بنابر احتیاط واجب از خوردن خون و فضلۀ آن اجتناب شود؛ مگر آنکه خون و فضله داخل بدن به همراه ماهی خورده شود، که در این صورت اجتناب از آن لازم نیست.

o خوردن ماهی یافت شده در شکم ماهی دیگر

مسأله 1340. اگر در شکم ماهی پولک­­داری که صید شرعی شده است، ماهی پولک­دار مرده­ای باشد، احتیاط واجب آن است که از خوردن ماهی داخل شکم اجتناب شود.

o خوردن ماهی زنده

مسأله 1341. خوردن ماهى زندۀ پولک­دار جایز است. همینطور، اگر ماهى زنده را بریان كنند یا در بیرون آب پیش از جان دادن بكُشند، خوردنش حلال است، هرچند بهتر ترک این کار است و اگر ماهى را بیرون آب، دو قسمت كنند و یک قسمت آن در حالى كه زنده است در آب بیفتد، خوردن قسمتى كه بیرون آب مانده جایز است، هرچند احتیاط مستحب اجتناب از آن است.

o خاویار و تخم ماهی

مسأله 1342. «خاویار» و «تخم ماهی»، در حکم خود ماهی می­باشد. بنابراین، خاویار و تخم ماهی حلال گوشت، حلال و خاویار و تخم ماهی حرام گوشت، حرام می­باشد و فرقی بین خَشِن و زِبر بودن و یا نرم و سست بودن آنها نیست.

مسأله 1343. اگر معلوم نباشد خاویار و تخم ماهی مربوط به کدامیک از انواع ماهی­ها است، خوردن آن حرام می­باشد؛ مگر آنکه حلال بودن آن از راه­هایی که در مسائل «1334 تا 1336» بیان شد، ثابت گردد. [798]

o روغن ماهی

مسأله 1344. روغن ماهی در صورتی که مربوط به ماهی بدون پولک باشد، خوردن آن حرام است و روغن مربوط به سایر حیوانات دریایی حرام گوشت نیز همین حکم را دارد.

· 2. حیوانات خشکزی

o حیوانات اهلی

مسأله 1345. از جمله حیوانات خشکزی «چهارپایان» هستند که به دو دستۀ «اهلی» و «وحشی» تقسیم می­شوند؛

از بین چهار پایان اهلى، «گوسفند»، «بز»، «گاو»، «شتر» - همۀ اقسام آنها - حلال گوشت است و «اسب» و «الاغ» و «قاطر» مكروه، و «سگ» و «خوک» و «گربه» [799] و مانند آن حرام گوشت می­باشد.

o حیوانات وحشی

مسأله 1346. از بین چهارپایان وحشی «آهو»، «گوزن»، «گاو وحشی»، «قوچ»، «بز کوهی» و «گورخر»حلال گوشت می­باشد.

مسأله 1347. «درندگان» [800] حرام گوشت هستند و منظور از آن حیواناتی است که شکار می­کنند و گوشت‌خوارند و دارای ناخن­ و دندان­های تیزی هستند که توانایی پاره کردن دارند، خواه قوی و نیرومند باشند مانند شیر، پلنگ، یوزپلنگ و گرگ، یا ضعیف باشند مانند روباه، كفتار و شغال. [801]

o حیوانات مسخ شده

مسأله 1348. «حیوانات مَسخ شده» [802] مثل میمون، خوک، فیل و خرس حرام گوشت می­باشند.

o خرگوش

مسأله 1349. تمام اقسام «خرگوش»، حرام گوشت است و ادرار و فضلۀ آن نجس می‌باشد.

o حیواناتی که داخل زمین زندگی می‌کنند

مسأله 1350. «حیواناتی که غالباً داخل زمین زندگی می‌کنند»؛ مثل مار، موش، سوسمار، مارمولک، سَقَنْقُور (سَمَنْقُور)، [803] بُزمجه، جوجه‌‌تیغى (خارپشت)، [804] خوکچۀهندی و مانند آن حرام گوشت می­باشند.

· 3. پرندگان

o پرندگان حرام گوشت

مسأله 1351. هر پرنده‌ای که مانند عقاب و شاهین و باز و قرقی و کرکس (لاشخور) «درنده» (دارای چنگال) [805] باشد، حرام گوشت است، خواه قوی و نیرومند باشد که بتواند با آن پرندگان دیگر را شکار کند یا ضعیف باشد و توانایی شکار پرندگان دیگر را نداشته باشد.

مسأله 1352. همۀ انواع «كلاغ» و حتّی بنابر احتیاط واجب «زاغ»، حرام گوشت هستند.

مسأله 1353. «هر پرنده­ای که پرواز می‌کند، ولی پر ندارد» - مانند خفّاش - حرامگوشت می­باشد.

o پرندگان حلال گوشت

مسأله 1354. اسامی برخی از پرندگان حلال [806] به شرح ذیل است:

کبوتر‌سانان: (خانوادۀ کبوترها)؛ [807] کوکوسانانان (خانواده کوکوها) ؛ [808] باقرقره‌سانان؛ [809] غاز‌سانان: (خانواده مرغابی­ها)؛ [810] شتر مرغ سانان؛ [811] دُرنا‌سانان: (خانواده دُرناها، [812] خانواده هوبره­ها، [813] خانواده یِلوه­ها [814] )؛ سبز قبا سانان: (خانواده سبز قباها، [815] خانواده هُدهُدها، [816] خانواده زنبور‌خوارها، [817] خانواده ماهی خورک­ها [818] )؛ طوطی‌ساناسان: (خانواده طوطی­ها) ؛ [819] گنجشک‌سانان: متشکلّ از خانواده­های (چلچله، [820] سِهره، [821] بلبل، [822] خانواده دم جنبانک‌ها، [823] شهدخوار، دیوارخزک، دارخزک، بال لاکی، پری‌شاهرخ، الیکایی، [824] صعوه‌ها، [825] زرد پره­ها، [826] توکاها، [827] کمر کولی­ها، [828] سارها، [829] چرخ ریسک­ها، [830] گنجشک­ها، [831] لیکوها، [832] مگس‌گیرها، [833] سِسک­ها، [834] چکاوک­ها، [835] سنگ‌چشم­ها، [836] ماکیان‌سانان. [837]

بنابراین، پرندگانی مانند مرغ، مرغابی، قو، غاز، تیهو، قطا، كبوتر، قمری، گنجشک، بلبل، مرغ عشق، سار، چکاوک، کبک، بوقلمون، بلدرچین، شتر مرغ، حتّی طاووس [838] و هُدهُد و پرستو همه حلال گوشت مى‏باشند، هرچند كشتن هُدهُد (شانه به سر)، پرستو (خُطاف)، شَقِرّاق (سبز قبا)، صُرَد (سنگ چشم)، صُوام (پرنده­ای خاکی رنگ، دراز گردن که بیشتر روی درخت خرما آشیانه می‌سازد) مكروه است.

o راه‌های تشخیص پرندگان حلال گوشت از حرام گوشت

مسأله 1355. پرنده­ای که انسان نمی­داند جزء پرندگان حرام گوشت است یا حلال گوشت دو صورت دارد:

الف. کیفیّت پرواز پرنده برای انسان معلوم باشد؛ در این صورت، چنانچه آن پرنده‏ هنگام پرواز، بال زدنش كمتر از صاف نگهداشتن آن باشد، حرام گوشت مى‏باشد [839] و اگر بال زدنش بیش از صاف­ نگهداشتن آن باشد، حلال گوشت است. [840]

ب. كیفیّت پرواز پرنده‏ برای انسان معلوم نباشد؛ در این صورت، چنانچه آن پرنده «چینه‏دان» یا «سنگدان» یا «خارِپشت پا»، داشته باشد حلال و اگر هیچ كدام از اینها را نداشته باشد حرام است. [841]

شایان ذکر است، در مورد پرنده­ای که بال زدن و صاف نگهداشتن آن مساوی است، چنانچه یکی از سه نشانۀ مذکور [842] را داشته باشد، حلال گوشت است و اگر هیچ یک از سه نشانه را نداشته باشد، بنابر احتیاط واجب، حرام گوشت محسوب می­شود.

o تخم پرنده

مسأله 1356. تخم پرنده‌ تابع خود پرنده‌ است. بنابراین، تخم پرندۀ حلال گوشت، حلال و تخم پرندۀ حرام گوشت، حرام مى‌باشد.

مسأله 1357. تخمى كه معلوم نیست از پرندۀ حلال گوشت است یا از پرندۀ حرام گوشت، چنانچه یک طرف آن باریکتر از طرف دیگرش باشد مانند تخم مرغ، خوردن آن حلال است و در صورتى كه هر دو طرفش مساوى و برابر باشد، خوردن آن حرام می­باشد.

o پرندگان دریایی

مسأله 1358. کلّیّه احکامی که در مسائل قبل در مورد پرندگان ذکر شد، اختصاص به «پرندگان خشکزی» نداشته و شامل «پرندگان دریایی» نیز می­شود.

· 4. حشرات (غیر ملخ) و کِرْم‌ها

مسأله 1359. خوردن مورچه، موریانه، سوسک، شپش(قُمّل)، کیک (کک)، بید، عقرب، عنکبوت و مانند آنها حرام است.

مسأله 1360. خوردن حشراتی که پرواز می­کنند، مثل زنبور، پشه، پروانه و سنجاقک (به جز ملخ)، بنابر احتیاط واجب حرام می­باشد.

مسأله 1361. خوردن انواع کِرْم­ها حرام است؛ [843] البتّه کرم­های کوچک داخل میوه­ها و مانند آنها در صورتی که به همراه میوه خورده می­شود، اشکالی ندارد؛

مگرآنکه برطرف کردن آن آسان باشد که در این صورت بنابر احتیاط واجب، از خوردنش اجتناب شود.

مسأله 1362. خوردن فضلۀ کِرْم­ها جایز نیست؛ مگر فضله­ای که داخل میوه‌هایی مثل سیب و خربزه‌ و مانند آن چسبیده باشد، که خوردنش به همراه میوه اشکال ندارد.

· برخی از احکام حیوانات

o اجزایی از حیوان حلال گوشت که خوردن آن حرام است

مسأله 1363. خوردن «چهارده مورد» از حیوانات حلال گوشت، حرام است، هرچند حیوان تذکیه شده باشد:

1. خون؛ 2. فضله؛ [844]

3. غدّه­ها و عقده­های کوچک در بدن حیوان كه آن را «گرۀ گوشت» یا «دُشْوِل» مى‏نامند؛ [845]

4. غدّه­ای در مغز سر که به اندازۀ نخود یا کوچک­تر مى‏باشد؛ [846]

5. نُخاع (حرام مغز) كه در میان ستون فقرات است؛

6. زرد پى (بنابر احتیاط واجب)؛ [847]

7. کیسۀ صَفراء (زهره‏دان)؛

8. طحال (سپرز)؛

9. مردمک و سیاهى چشم که در وسط عِنَبیّه قرار دارد، [848] شکل آن در گونه‌های مختلف حیوانات متفاوت است، دایره­ای، هلالی، مستطیلی و... ؛ [849]

10. مَشیمه (موضعی که جنین یا بچّۀ حیوان در آن قرار دارد)؛ [850]

11. مثانه؛ [851] 12. نرى (اندام تناسلی مذکّر)؛ 13. فَرْج (اندام تناسلی مؤنّث)؛

14. بیضه كه آن را «دُنْبلان» مى‏گویند.

شایان ذکر است، در مورد «پرندگان» [852] از چهارده موردی که ذکر شد، خوردن خون و فضلۀ آنها حرام است و نسبت به سایر موارد نیز چنانچه در پرندگان یافت شود بنابر احتیاط لازم، باید اجتناب گردد.

مسأله 1364. خوردن غذایی که مشتمل بر اجزاى حرام مثل نخاع، دُشول از حیوان حلال گوشت تذکیه شده است جایز نیست؛ مگر آنکه در هنگام طبخ غذا مثل آب گوشت، ذرّات آن در آبگوشت حلّ شود طوری که به جهت کمی مقدار آن در غذا عرفاً از بین رفته و مستهلک محسوب شود.

مسأله 1365. خوردن ادرار حیوانات حرام گوشت جایز نیست و نیز خوردن ادرار حیوانات حلال گوشت - حتّی ادرار «شتر» بنابر احتیاط واجب - حرام است، ولی آشامیدن ادرار «شتر»، «گاو»، «گوسفند» و «بز» برای معالجه اشکالی ندارد، هرچند معالجه منحصر در خوردن آنها نباشد. [853]

o اجزایی از حیوان حلال گوشت که خوردن آن مکروه یا خلاف احتیاط مستحب است

مسأله 1366. خوردن غیر از اجزای حرام از حیوان حلال گوشت - که در مسألۀ قبل ذکر شد - مانند گوشت، قلب، کبد (جگر یا جگر سیاه)، شش یا ریه (جگرسفید)، سیرابی (شکمبه)، روده، عضلات، غضروف­ها و پوست و استخوان [854] حلال است، هرچند خوردن کلیه (قُلوه)، دریچه­های قلب [855] و رگ‌ها [856] خصوصاً شاهرگ­ها [857] مکروه است.

همینطور، احتیاط مستحب آن است که از خوردن پوست و استخوان حیوانات حلالگوشت اجتناب شود، به استثنای پوست سر و پوست مرغ و سایر پرندگان و استخوان­های پرندگان کوچک مانند گنجشک.

o خوردن اجزاء یا فرآورده‌های حیوان حرام گوشت یا مردار

مسأله 1367. خوردن تمام اجزاء و فرآورده­های حیوانات حرام گوشت مثل گوشت، جگر، پیه، تخم و شیر و لبنیات آنها حرام است.

مسأله 1368. آشامیدن شیر انسان - هرچند شیر همسر یا مادر - برای فرد مکلّف بنابر احتیاط واجب جایز نیست.

مسأله 1369. خوردن تمام اجزاء و فرآورده­های حیوانات حلال گوشت که به خودی خود مرده­اند یا به غیر دستور شرعی كشته شده­اند حرام است، [858] حتّی بنابر احتیاط واجب باید از اجزای بی­روح آنها [859] نیز اجتناب گردد؛

البتّه شیر داخل پستان و پنیر مایه­ای که در بدن برّه و بزغاله و مانند آن قبل از غذا‌خور شدن ایجاد شده حلال است؛

همچنین، تخم داخل بدن پرندگان حلال گوشت در صورتی که پوستۀ رویین آن شکل گرفته، هرچند سفت نشده باشد، حلال است. [860]

o فروش یا عرضه گوشت خوک بر کسانی که آن را حلال می­دانند

مسأله 1370. فروش گوشت خوک مطلقاً جایز نیست. بنابراین، مسلمان نمی­تواند گوشت خوک را به کسانی که آن را حلال می­دانند - مانند کفّار مسیحی یا غیر آنان - بفروشد؛ بلکه بنابر احتیاط واجب چنین گوشتی را هرچند از طریق غیر فروش در اختیار کسانی که آن را حلال می‌دانند قرار ندهد. [861]

o شک در حلال یا حرام گوشت بودن حیوان تذکیه شده

مسأله 1371. اگر تذکیۀ شرعی حیوانی با یکی از راه­هایی که در مسألۀ «1243» و مسائل بعد از آن بیان شد ثابت شود، در صورتی که فرد نسبت به حلال یا حرام گوشت بودن آن شک کند و شبهۀ موضوعی باشد، حکم حیوان حلال گوشت را دارد؛ مثل اینکه میزبان مسلمان غذای گوشتی را در اختیار مهمان قراردهد و مهمان نداند گوشت طبخ شده متعلّق به چه حیوانی است. [862]

شایان ذکر است، در موردی که ثابت شدن تذکیه «محلّ اشکال» است، حکم به حلال بودن گوشت حیوان نیز محلّاشکال می­باشد. [863]

o ژلاتین

مسأله 1372. اگر «ژلاتین» [864] از بافت­های گیاهی تهیّه شده باشد یا معلوم نباشد که از حیوان تهیّه شده یا گیاه، پاک و خوردن آن مطلقاً جایز می­باشد و تحقیق در این مورد لازم نیست.

مسأله 1373. اگر ژلاتین از بافت­های حیوانی مانند استخوان، پوست و غضروف به دست آمده باشد، چنانچه احتمال عقلایی داده شود که از حیوان تذکیه شده فراهم شده، ژلاتین مذکور پاک محسوب می­شود و امّا استفاده از آن در خوراکی­ها و آشامیدنی­ها در چند مورد اشكال ندارد:

1. انسان بداند آن ژلاتین از حیوان حلال گوشتی که تذکیۀ شرعی شده به دست آمده است؛ مثل ژلاتینی که از اجزای گاو تذکیه شده تهیه شده است.

2. یكی از نشانه­های تذکیه را که در مسألۀ «1243» و مسائل بعد از آن بیان شد، داشته باشد. [865]

در فرض مذکور، اگر حلال یا حرام گوشت بودن نوع حیوانی که ژلاتین از اجزای آن تهیه شده معلوم نباشد، حکم آن در مسألۀ «1371» بیان شد.

3. به اندازه­ای کم و اندک در خوردنی یا آشامیدنی اضافه شود که عرفاً از بین رفته (مستهلک) محسوب شود.

4. معلوم باشد «استحاله» شده است. [866]

در غیر موارد فوق، استفاده از ژلاتین مذکور به جز موارد ضرورت و اضطرار [867] (که توضیح آن در مسألۀ «1420» خواهد آمد) جایز نیست؛

مسأله 1374. اگر ژلاتین از اجزای حیوان مثل استخوان، پوست و غضروف به دست آمده باشد، در هر یک از موارد ذیل نجس محسوب می‌شود:

1. اطمینان حاصل شود که آن ژلاتین از اجزای حیوان نجس العین مثل خوک تهیّه شده است؛

2. اطمینان حاصل شود آن ژلاتین از اجزای روح­دار مثل پوست و غضروف حیوان تذکیه نشده (غیر نجس العین) تهیه شده است؛

3. اطمینان حاصل شود آن ژلاتین از استخوان حیوان تذکیه نشده (غیر نجس العین) قبل از تطهیر به دست آمده است.

در این موارد که ژلاتین فراهم شده نجس است، استفاده از آن - هرچند به مقدار کم - در خوراکی‌ها و آشامیدنی­ها که موجب نجاست آنها می­شود، در صورتی جایز است که «استحاله» آن ثابت شود و در صورت شک در استحاله شدن، نجس محسوب می­شود. [868]

مسأله 1375. اگر ژلاتین از اعضای بدون روح مردار - غیر نجس العین - مثل استخوان تهیه شده، بنابر احتیاط واجب خوردن آن جایز نیست؛

البتّه، چنانچه آن عضو در اثر تماس با گوشت میته نجس شده و قبل از فناوری تطهیر نشده، خوردن آن حرام می­باشد.

مسأله 1376. تحقیق از اینکه چه فرآورده‌های خوراکی دارای ژلاتین حیوانی می‌باشد، لازم نیست، هرچند این امر آسان باشد.

· مواردی که حیوان حلال گوشت به سبب آنها حرام گوشت می‌شود

حیوان حلال گوشت به واسطۀ اموری حرام می­شود که بعضی از موارد آن، در مسائل ذیل بیان می­شود.

o 1. عادت به خوردن مدفوع انسان

مسأله 1377. حیوان حلال گوشت - خواه پرنده باشد یا چهارپا یا آبزی - چنانچه به خوردن مدفوع انسان [869] عادت کند به گونه­ای که بگویند: «مدفوع انسان، غذای او شده است» [870] حرام گوشت می­شود و خوردن گوشت و تخم و شیر و تمام اجزای آن حرام می­شود. [871]

برای تحقّق یافتن امر مذکور، لازم است حیوان مدّت زمان قابل توجّهی مانند دو روز یا بیشتر تنها غذایش مدفوع انسان باشد. [872] بنابراین، اگرحیوان هم مدفوع انسان و هم غذای دیگر بخورد، حرام گوشت نمی‌شود؛ مگر آنکه تغذیه‌اش به غیر مدفوع انسان به اندازه‌ای اندک و کم باشد که در نظر عرف چیزی محسوب نشود.

شایان ذکر است، حیوانی که به خوردن نجاست انسان عادت کرده است، چنانچه استبراء شود، حلال مى‏شود و كیفیّت استبراء آن در جلد اول فصل «مطهّرات»، مسائل «244 و 245» بیان شد.

o 2. شیر خوردن از خوک توسط بزغاله (و بنابر احتیاط واجب بچّۀ سایر حیوانات)

مسأله 1378. اگر بزغاله به مقدارى كه گوشت بر بدنش بروید و استخوانش محکم شود، از خوک شير بخورد، خود بزغاله و نسلش و همین طور شیرش [873] حرام مى‏شود؛ [874]

امّا اگر شير خوردن، كمتر از آن مقدار باشد بنابر احتياط واجب بايد «استبراء» شود و پس از آن حلال مى‏گردد.

کیفیّــت «استبــراء» در این مورد آن اســـت که حیوان هفــت روز شير پاک بخــــورد و چنانچه نیاز به شير نداشته باشد، هفت روز علف یا جو و مانند آن بخورد؛

حکم مذکور در این مسأله، بنابر احتياط واجب نسبت به برّه و گوسالۀ شير‌خوار و بچّه‏هاى ديگر حيوانات حلال گوشت نیز جاری می­شود.

o 3. وطی انسان با چهارپایان

مسأله 1379. اگر انسان - پناه به خدا - با یکی از چهارپایان مثل شتر، گاو، گوسفند، بز، اسب، قاطر یا الاغ نزدیكى كند، هرچند منی خارج نشود، گوشت آن حیوان و سایر اجزای داخلی آن، مانند جگر، قلوه و سیرابی حرام می­شود و بنابر احتیاط واجب، باید از شیر و نسل پدید آمده بعد از نزدیکی با حیوان اجتناب شود و نیز، ادرار و مدفوع آن نجس می­باشد.

مسأله 1380. حکم مذکور در مسألۀ قبل اختصاص به چهارپایان (بهائم) داشته و شامل سایر حیوانات نمی­شود و نیز شامل چهارپایی که مرده و بعد از مرگ با آن نزدیکی شده نمی­شود و چنانچه چهارپایی که با آن نزدیکی شده دارای حمل باشد، این حکم شامل حملی که قبل از نزدیکی پدید آمده نمی­شود.

فرق ندارد نزدیکی کننده عاقل باشد یا مجنون، عالم به موضوع و حکم باشد یا جاهل، از روی اختیار اقدام به این عمل نماید یا او را مجبور نمایند. همین طور، بنابر احتیاط واجب فرقی نیست که فرد نزدیکی کننده مرد بالغ باشد یا بچّۀ نابالغ، [875]

و نیز فرقی نیست حیوانی که با او نزدیکی شده مؤنّث باشد یا مذکّر.

مسأله 1381. اگر حیوانی که با او نزدیکی شده، از حیواناتی باشد که معمولاً جهت «سواری و حمل بار» استفاده می­شود مثل اسب، قاطر و الاغ، باید حیوان را از آن شهر یا روستا بیرون ببرند و در جاى دیگر بفروشند و اگر شخصی که این عمل را انجام داده صاحب حیوان نباشد، لازم است قیمت حیوان را به صاحبش غرامت بپردازد و در این صورت، پول حاصل از فروش حیوان براى خودش می‌شود؛

امّا اگر حیوانی که با او نزدیکی شده از حیواناتی باشد که معمولاً «گوشت آنها» مورد استفاده است مانند گوسفند، بز و گاو یا علاوه بر استفاده برای تغذیه، جهت سواری و حمل بار نیز مورد استفاده قرار می­گیرد، مانند شتر، باید حیوان را ذبح کنند، [876] (و اگر شتر است نَحْر شود) سپس لاشۀ آن را بسوزانند و كسى كه با آن نزدیکی كرده، اگر صاحبش نیست، باید قیمت آن را [877] به صاحبش غرامت بپردازد. [878]

مسأله 1382. اگر دستيابی به حیوانی که با او نزدیکی صورت گرفته، برای اجرای احکام مذکور، متوقّف بر خريد صوری آن از مالک باشد، اين كار لازم است.

شایان ذکر است، چنانچه حيوان مذکور به هر علّتی تلف شده و از حیواناتی باشد که معمولاً جهت سواری و حمل بار استفاده می­شود، نسبت به خارج کردن آن از شهر یا روستا و فروش آن در مکان دیگر تکلیفی نیست؛ ولی در مواردی که سوزاندن آن لازم است، در صورتی که جسد حیوان موجود است، باید سوزانده شود.

در هر حال، فردی که با حیوان نزدیکی کرده، شرعاً ضامن قيمت آن برای مالکش می­باشد، [879] هرچند نتواند به وظایفی که ذکر شد عمل نماید.

مسأله 1383. اگر انسان با حیوانی مثل گوسفند که معمولاً برای گوشتش مورد استفاده قرار می­گیرد نزدیکی کند و آن حیوان در بین حیوانات دیگر مشتبه شود، طوری که معلوم نباشد با کدامیک از آنها نزدیکی شده؛ در این مورد باید به قید قرعه، یکی از آنها خارج شود و احکام مذکور در مورد آن جاری شود. [880]

· حکم خوردن صید حرم مکّه و آنچه ملحق به آن است

مسأله 1384. خوردن از صیدی که در حرم مکّه - توسط «مُحرم» یا «غیر مُحرم» - صید شده، برای مُحرم و غیر مُحرم حرام است؛

همین طور، خورن از صید برای مُحرم جایز نیست، هرچند کسی که مُحرم نیست حیوان را در «حِلّ» (خارج از حرم مکّه) صید کرده باشد؛ بلکه خوردن از حیوانی که توسط مُحرم در «حِلّ» (خارج از حرم مکّه) صید شده، برای فرد غیر مُحرم، بنابر احتیاط واجب جایز نیست.

شایان ذکر است، منظور از «صید»، حیوانات وحشی [881] خشکری و حیواناتی که هم در خشکی و هم در آب زندگی می­کنند، [882] می­باشد و این حکم شامل حیواناتی که فقط آبزی هستند - مانند ماهی - نمی­شود.


[755] به پولک، «فَلْس» نیز گفته می­شود.
[757] «شاه میگو» که در زبان عربی «أمّ الروبیان» و به انگلیسی «Lobster» نامیده می­شود، عرفاً از خانوادۀ خرچنگ­ها است و خوردن آن حرام می‌باشد. بنابراین، خوردن انواع مختلف خرچنگِ پهن (گِرد)، خرچنگ دراز دریایی (شاه میگوی آب شور) و خرچنگ دراز آب شیرین (شاه میگوی آب شیرین) حرام می­باشد.
[758] شبه پولک­ها یا پولک­های میکروسکپی (Placiod scales) که بدن بسیاری از ماهیان غضروفی مانند کوسه ماهی­ها، سفره ماهی­هارا پوشانده، عرفاً پولک محسوب نمی­شوند.
[759] مارماهی زرد، مارماهی پوزه کند، مارماهی تیز دندان.
[762] پوی دُم پَری، پوی پلنگی، پوی گزنده، پوی دوخار، پوی چهار گوش.
[768] شایان ذکر است، پرندگان دریایی، حکم سایر پرندگان را دارند که احکام آن در بخش «پرندگان» ذکر می‌گردد.
[769] شایان ذکر است، احکام کامل صید ماهی و میگو در مسائل «1322 تا 1328» ذکر شد.
[770] اسامی مذکور از الفقه للمغتربین و استفتائات معظّم له و اطلس فقهی ماهیان ایران، مؤسّسۀ موضوع‌شناسی قم و مشورت با جمعی از اهل خبره و فنّ انتخاب شده است. به جهت رعایت اختصار، در اکثر موارد (غیر از خانواده تون ماهیان) اسامی ماهیان حلال در پاورقی ذکر شده و در متن، بسنده به نام خانوادۀ ماهیان شده است.
[772] دارای فلس­های شانه­ای.
[788] (صُبور، ساردین پهلو طلایی، ساردین دم سیاه، ساردین رنگین کمان، ساردین روغنی، شمسک بزرگ، شمسک کوچک، گواف رشته دار، گواف کوچک) دارای فلس­های دایره­ای.
[791] ماهی تیلاپیا (Tila pia) از گروه سوف ماهیان خانوادۀ سیکلیدها بوده و دارای فلس­های شانه­ای می‌باشد.
[792] البتّه، اگر میزبان مذکور معلوم باشد ماهی را از مسلمان دیگری تهیّه کرده که ماهی بدون پولک را حلال می‌داند، حکم آن در مسألۀ «1336» ذکر می­شود.
[793] مانند اینکه کنسرو ماهی، استیک ماهی یا ماهی طبخ شده را برای خوردن بفروشد یا آن را برای خوردن مقابل انسان قرار دهد.
[796] شایان ذکر است، حکم مذکور در این مسأله به مناسبت نشانه­های تذکیه در مسألۀ «1245» نیز اشاره شد.
[797] با خریدن یا غیر آن.
[798] مواردی نیز که حکم به تذکیه و حلال بودن ماهی و بالتبع، تخم و خاویار آن محلّ اشکال است، در ضمن مسائل «1335 و 1336» ذکر شد.
[799] همۀ اقسام سگ، خوک، گربه.
[800] به زبان عربی «سِباع» نامیده می­شود.
[802] در قرآن کریم و روایات معصومین‰ مواردی ذکر شده که خداوند متعال افراد و گروه­هایی از مردم را که نافرمانی و سرپیچی از دستورات الهی نمودند به جهت عقوبت، مسخ نموده و شکل ظاهری آنان را به اشکال حیوانات در آورد. معروف‌ترین موارد مسخ داستان «اصحاب سبت» آیات 163 تا 166 سورۀ مبارکۀ اعراف و آیات 65 و 66 سورۀ مبارکۀ بقره است. آنان گروهی از بنی اسرائیل بودند که به خاطر نافرمانی خداوند متعال و صید ممنوع ماهی در روز شنبه، به عذاب الهی گرفتار شده و به امر پرودگار به صورت بوزینه در آمدند. همین طور، نقل شده افرادی که مسخ گردیدند هلاک شدند و از آنان نسلی باقی نماند و حیواناتی که اکنون به شکل انسان‌های مسخ شده مشاهده می­شود، فقط شبیه آنان هستند نه آنکه از نسل آنان باشند. حکمت حرمت گوشت حیوانات مذکور که هم شکل انسان­های مسخ شده­اند و آنها را «حیوانات مسوخ» یا «حیوانات مسخ شده» می­نامند، ممکن است به سبب مضرّات گوشت آنها و نیز به جهت یاد‌آوری، تعظیم و بزرگداشت عقوبت الهی ‌باشد تا مردم عذاب الهی را در ارتکاب گناهان سبک نشمارند و فراموش نکنند. در این مورد به علل الشرایع، ج2، باب237، ص­483 تا 485 مراجعه شود.
[803] نوعی مارمولک است؛ برخی آن را ماهی شنزار (سَمَکة الرمال)، ماهی سمنقوریا سقنقور می­نامند، ولی این حیوان ماهی نیست و خزنده محسوب می­شود.
[805] منظور، چنگال‌هایی است که در این نوع پرندگان مشاهده می­شود، چه مانند عقاب دارای پنجه‌های قوی و نیرومند برای گرفتن شکار و طعمه و کشتن آن باشد و چه مانند لاشخور پنجه‌های آن ضعیف بوده و نتواند شکار و طعمه را از زمین گرفته و بلند نماید.
[806] اسامی مذکور از منهاج الصالحین و استفتائات معظّم له و نیز اطلس فقهی پرندگان ایران، مؤسّسۀ موضوع شناسی قم و مشورت با جمعی از اهل خبره و فنّ انتخاب شده است. به جهت رعایت اختصار، «اسامی پرندگان حلال» در پاورقی ذکر شده و در متن بسنده به نام راسته و خانوادۀ پرندگان شده است.
[807] الف. کبوتر معمولی، کبوتر چاهی (کبوتر کوهی)؛ ب. قمری معمولی، قمری خانگی، قمری خاوری، قمری ناماکوا؛ ج. یا کریم، یا کریم پشت سرخ؛ د. فاخته، فاخته خاوری، فاخته جنگلی.
[838] طاووس پرنده­ای است که چنگال پرندگان شکاری را ندارد و هنگام پرواز بیشتر بال می­زند و کمتر بال خود را صاف نگه می­دارد و دارای چینه­دان و سنگدان و خار پشت پا است.
[839] چنین پرندگانی، درنده و دارای چنگال می­باشند.
[841] به عنوان مثال، اگر فرد نمی­داند «شاه طوطی» یا «طوطی طوق صورتی» یا «مرغ عشق» حلال گوشت است یا حرام گوشت، چنانچه مشاهده می­کند این پرنده هنگام پرواز بیشتر بال می­زند و کمتر بال خود را صاف نگه می­دارد، حکم به حلال گوشت بودن آن می­شود و اگر اطلاعی از کیفیّت پرواز این پرنده ندارد، چنانچه می­بیند چینه­دان - مثلاً - دارد، حلال گوشت محسوب می­شود.
[842] منظور از سه نشانه، چینه­دان، سنگدان، خار پشت پا است.
[843] خوردن زالو و کرم ابریشم حرام است.
[844] سرگین، پشکل، تَپاله، پِهِن، غائط، مدفوع؛ در زبان عربی «رَوْث» نامیده می­شود. حکم خوردن ادرار (بول)، در مسألۀ «1365» ذکر می­شود.
[845] از آنها تعبیر به غدد یا عقده­ها یا گره­های لنفاوی (Lymph nodes) نیز شده است. عقده­های لنفاوی، معمولاً ساختاری گرد تا بیضی شکل دارند که در مناطق مختلف حیوان قرار دارند و اندازۀ آنها با هم متفاوت است. فعالیّت اصلی این عقده­ها، تصفیۀ لنف و حذف باکتری­هاست، این عقده­ها نقش صافی را در بدن ایفا می­کنند. به عنوان نمونه، مهم‌ترین عقده­های لنفاوی در گاو عبارت هستند از «عقده‌های لنفاوی فکّی، بنا گوشی، پشت حلقی، پیش کتفی یا گردنی سطحی، خاصره­ای، پیش رانی یا زیر خاصره­ای، پس زانویی یا رُکبی».
[846] از آن تعبیر به «نخود مغز»، «خرزة الدماغ»، «غدّه هیپوفیز» (Hypophysis) شده است.
[847] دو رباط (دو بافت رشته­ای متراکم) و زرد رنگ كه از گردن آغاز شده و در دو طرف ستون فقرات ادامه دارد، آن را «پی گردن» یا «عِلْباوان»نیز می­نامند.
[848] عنبیّه یا تیتک بخش رنگ دانه­دار چشم است که در میانۀ آن مردمک (Pupil) قرار دارد، مردمک ورودی مسیر نور به داخل چشم است، در بسیاری از حیوانات اندازۀ مردمک توسط ماهیچه­های موجود در عنبیه با توجّه به شدّت و ضعف نور تنگ و گشاد می­شود؛ عنبیّه و نیز صلبیّه (سفیدی چشم که بخش اعظم کره چشم را در بر گرفته است و همانند یک دیواره از اجزای درونی چشم محافظت می­کند) از اجزای حرام حیوان محسوب نمی­شوند.
[850] «مشیمه» یا «بچّه­دان»، کیسه­ای نازک امّا سفت و غشایی است در رحم حیوان كه بچّۀ حیوان (جنین) در داخل آن در «مایع آمنیوتیک» قرار داشته و رشد می­کند، این کیسه را «کیسۀ آب» یا «کیسه آمنیوتیک» (Amniotic sac) می­نامنــد، که در هنگــام ولادت با بچّــه از شكــم خارج مى­شــود؛ کیســۀ مذکور از دو غشاء و پرده به نام «آمنیون» (Amnion) و «کریون» (Chorion) تشکیل می­شود، غشای درونی آمنیون با مایع آمنیوتیک پر شده و جنین در آن شناور است و کریون، بیرونی­ترین غشای دور جنین در رحم محسوب می­شود.
[851] محلّ اجتماع بول، پیشاب­دان.
[852] چه پرندگان خشکزی و چه آبزی.
[853] خوردن فضلۀ حیوانات چه حرام گوشت و چه حلال گوشت جایز نیست (این حکم در مورد ماهیان حلال گوشت و ملخ بنابر احتیاط واجب است)؛ مگر موارد استثنایی که در مسائل «1329 و 1339 و 1362» ذکر شد.
[854] شایان ذکر است، در صورتی که خوردن این موارد ضرر شدید (ضرر فوق‌العاده و مهمّ) برای شخص داشته باشد، از این جهت خوردن آنها حرام می­شود.
[858] هرچند مردار آنها پاک باشد.
[860] البتّه چنانچه ظاهر تخم پرنده با رطوبت سرایت کننده با بدن حیوان مرده برخورد کرده، نجس است و با آب کشیدن پاک می­شود و نیز نسبت به پنیرمایه، چنانچه ثابت نشود كه مایع است، باید ظاهر آن را که با بدن حیوان مرده برخورد کرده بشویند. این حکم در جلد اول، مسائل «108 و 109» نیز ذکر شد.
[861] مانند اینکه فرد، غذایی را که از گوشت خوک تهیه شده مقابل مهمان مسیحی برای خوردن قرار دهد یا کارگری که در رستوران یک کشور غربی مشغول کار است آن را در اختیار کفّاری که به برای صرف غذا به رستوران مراجعه می‌کنند، قرار دهد.
[862] امّا اگر فرد بداند که گوشت مذکور، مربوط به حیوان معیّنی مانند خرگوش یا زرّافه یا پنگوئن یا کانگرو است، ولی از حکم شرعی آن حیوان اطلاع نداشته باشد (شبهۀ حکمی)، نمی­تواند بنابر حلال بودن آن بگذارد و برای اطلاع از حکم آن باید از مجتهد جامع الشرایط تقلید نماید. فقیه اعلم، ادلّۀ مربوط به حرمت یا حلّیّت آن حیوان را بررسی می­نماید و چنانچه دلیل عام یا خاصّی بر حرمت وجود داشته باشد، حکم به حرام بودن آن حیوان می­نماید و در موردی که هیچ دلیل عام یا خاصّی بر حرمت حیوان مذکور یافت نشود، أصالة الحلّ جاری کرده و حکم به حلال بودن آن حیوان می­نماید.
[863] توضیح این مطلب، در مسائل «1245» و «1249» ذکر شد.
[864] ژلاتین مادّه­ای جامد، نیمه شفاف، غالباً بی­رنگ، تُرد و بی­مزه (به صورت ورق، پودر و مانند آن) است که معمولاً از «کُلاژن» درون پوست و غضروف و استخوان جانوران مانند گاو، خوک، ماهی به دست می­آید و گاهی نیز این فرآورده، از برخی جلبک­ها و اجزای گیاهان تهیه می­شود. این ماده، معمولاً به عنوان عامل ژله کننده در صنایع غذایی (مانند انواع مختلف ژله­ها، مارمالادها، پاستیل­ها، بستنی­ها، خامه­ها و برخی آبنبات­ها و شیرینی­ها)، صنعتی (مانند داروسازی، عکّاسی، ساخت مُهر، گلوله­های پینتبال و لوازم آرایشی و بهداشتی) و غیر آن به کار می­رود. بنابراین، ژلاتین را (در مصارف خوراکی) می‌توان از منابع حلال یا حرام تهیّه کرد و حلال بودن ژلاتین بستگی به ماهیّت مواد خام مورد استفاده برای تولید آن دارد.
[865] شایان ذکر است، در موردی که ثابت شدن تذکیه «محلّ اشکال» است، حکم به حلال بودن ژلاتین مذکور نیز محلّ اشکال می­باشد، مانند آنچه در مسائل «1245 و 1249» ذکر شد.
[866] معنای استحاله در جلد اول، مسألۀ «209» ذکر شد.
[867] شایان ذکر است، در موارد «اضطرار و انحصار درمان»، خوردن فرآوردۀ ژلاتینی كه از اجزای مردار غیر نجس العین تهیه شده، بر فرآورد­ه­ای كه از اجزای مردار نجس العین - مثل خوک - تهیه شده، مقدّم است.
[868] معنای استحاله در جلد اول، مسألۀ «209»ذکر شد.
[869] این حکم اختصاص به مدفوع انسان دارد و شامل مدفوع حیوانات نمی­شود. همچنین، ادرار و خون و سایر نجاسات، این حکم را ندارد. بنابراین، حیوان حلال گوشت با خوردن سایر نجاسات - غیر مدفوع انسان - حرام گوشت نمی­شود.
[872] امّا اگر حیوان برای مدّت کوتاهی مثلاً یک شبانه‌روز، از مدفوع انسان بخورد حرام گوشت نمی­شود.
[873] حکم ادار و مدفوع آن نیز در جلد اوّل، مسألۀ «102» بیان شد.
[875] این حکم، شامل موردی که زن با حیوان نر - العیاذ باللّه - نزدیکی کرده نمی­شود.
[876] ذبح حيوان در صورت امکان بر ساير شيوه‌های از بین بردن آن مثل سمّ دادن و غير آن مقدّم است؛ ولی لازم نيست شرايط تذكيۀ شرعی رعايت شود.
[879] منظور، قیمت زمان نزدیکی با حیوان است و چنانچه ارزش پول و نقد رایج تا هنگام پرداخت مبلغ مذکور به صاحب حیوان کاهش یافته باشد، لازم است مقدار کاهش یافته نیز پرداخته شود، مشابه آنچه در مورد اشیای قیمی در جلد سوّم، فصل «غصب»، مسألۀ «1518» ذکر می­شود.
[880] مثلاً اگر گله­ای مشتمل بر 20 گوسفند باشد و با يكی از آنها نزدیکی شده و قابل تشخيص نبوده و نسبت احتمال نيز در مورد آنان مساوی باشد، گله را نصف می­كنند، قرعه به اسم هر نصفی كه در آمد، آن نصف را دوباره نصف می­كنند و قرعه می­زنند، قرعه به اسم هر نصف درآمد باز همان را نصف کرده و قرعه می­زنند و همچنین تا حیوان نزدیکی شده با قرعه معيّن شود و اين حكم، در مورد ساير چهارپايانی كه در مسألۀ «1379» ذکر شد نيز می­شود.
[881] تعریف حیوان وحشی، در مسألۀ «1293» ذکر شد.